Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

Бах есенции или терапия с цветята на д-р Едуард Бах - въведение

22 август 2010, 19:42:32 | Категория: Астрология и Бах есенции | Автор: Владимир Комаров

Бах есенции, д-р Едуард БахТази първа публикация в рубриката Астрология и Бах есенции ще ви въведе в красивия свят на цветята, които д-р Едуард Бах използва в своята терапия.

Целта ми е да ви представя 38-те есенции, както и Rescue Remedy, да ви дам отговор на някои често задавани въпроси, допълнителни източници на информация по темата, литература, възможности за обучение и други подобни малки благинки.

За тази цел, всеки ден в 08:00 в тази рубрика ще се появява нова статия с кратко описание и илюстрация на всяка от 38-те есенции. Започваме от утре, понеделник, 23 август и в края на септември ще имате информация за всички есенции, за Rescue Remedy, а тази статия постепенно ще се оформи като полезен ресурс за бърз достъп до всичко налично по темата в сайта.

Бързи връзки
Списък на 38-те Бахови есенции
Rescue Remedy
Литература
Обучение
Допълнителна информация

Защо по една на ден?

Защото така ще имате възможност всеки ден да се запознавате с едно ново цвете, както и да се връщате към предишните няколко. Уверявам ви, че по този начин в рамките на месец и половина постепенно ще усвоите основите на Баховата Materia Medica. В сравнение с хомеопатичната Materia Medica, където има повече от няколко хиляди лекарства, тези 38 картини ще ви се сторят като интересна и вълнуваща разходка по пътя към.. вас самите.

Бах есенции и астрология? Какво е общото между тях, каква е историята?

За да стигнем до астрологията, първо трябва да се запознаем със самите есенции и да имаме поне бегла представа кой е бил д-р Едуард Бах и каква е същността на терапевтичната система, която ни е дал. Така че търпение, ще стигнем и до там.

А историята е следната. Знам за Бах терапията от 1998, около 2004 приятели и виртуални познати ме въведоха още по-навътре в материята, имам личен опит с използването на есенциите, както и такъв с мои приятели-пациенти. Паралелно с курса по класическа хомеопатия, който завърших през 2007, изкарах три нива на обучение за Бах терапевт при д-р Тодор Господинов (ще говоря за това отново по-късно) и за момента това ми е актив, който в бъдеще може би ще използвам практически - знаете, че в момента работя като програмист и не практикувам нито хомеопатията, нито Бах терапията (за това и за положението в България - също по-късно).

До преди месец тази информация  можеше да се намери в директорията Хомеопатия и Бах есенции, както и в блога в личния ми сайт, но тъй като ги свалих, тя вече не е налице. Оказа се обаче, че ще липсва не на един и двама, така че, както споделих в петък във фен страницата във Facebook, ще я върна отново в онлайн пространството, но в този сайт. Това е историята.

Сега да започнем да събираме тук най-важното, което трябва да знаете по темата. Отбивайте се редовно и ще намирате нови неща, а ако искате да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо, можете да се абонирате чрез email или RSS емисията, или да се регистрирате и да получавате всеки месец бюлетин с последните статии в сайта.

Clematis via Bach Centre

Clematis - едно от 38-те цветя на Бах, представено от The Bach Centre

38 есенции на Бах

1. Agrimony, No 1, Камшиче
2. Aspen, No 2, Трепетлика
3. Beech, No 3, Бук
4. Centaury, No 4, Червен кантарион
5. Cerato, No 5, Цератостигма
6. Cherry Plum, No 6, Джанка
7. Chestnut Bud, No 7, Кестенови пъпки
8. Chicory, No 8, Цикория
9. Clematis, No 9, Повет
10. Crab Apple, No 10, Киселица
11. Elm, No 11, Бряст
12. Gentian, No 12, Тинтява
13. Gorse, No 13, Улекс
14. Heather, No 14, Калуна
15. Holly, No 15, Джел
16. Honeysuckle, No 16, Орлови нокти
17. Hornbeam, No 17, Габър
18. Impatiens, No 18, Слабонога
19. Larch, No 19, Лиственица
20. Mimulus, No 20, Мимулус
21. Mustard, No 21, Синап
22. Oak Дъб, No 22
23. Olive, No 23, Маслина
24. Pine, No 24, Бор
25. Red Chestnut, No 25, Червен кестен
26. Rock Rose, No 26, Хелиантум
27. Rock Water, No 27, Скална вода
28. Scleranthus, No 28, Склерантус
29. Star Of Bethlehem, No 29, Гарвански лук
30. Sweet Chestnut, No 30, Кестен
31. Vervain, No 31, Върбинка
32. Vine, No 32, Лоза
33. Walnut, No 33, Орех
34. Water Violet, No 34, Хотония
35. White Chestnut, No 35, Див кестен
36. Wild Oat, No 36, Овсига
37. Wild Rose, No 37, Шипка
38. Willow, No 38, Върба

Литература

Последната година и половина не съм купувал нищо ново, а съм сигурен, че има нови книги и преиздадени стари, тъй като и в България, макар и с обичайното солидно закъснение, все повече хора започват да се интересуват от този фин и нежен метод за лечение. Така че посочената тук литература е само от моята библиотека, но поне мога да дам гаранция, че книгите си заслужават (ако успеете да си ги намерите). Подреждам ги хронологично:

- "Медицинските открития на д-р Едуард Бах", съдържа:
    - "Медицинските открития на д-р Едуард Бах", Нора Уиикс
    - "Дванадесетте лечители и други лекарства", д-р Едуард Бах
    - "Излекувай сам себе си. Обяснение на истинската причина и лекуването на болестите", д-р Едуард Бах
ИК "Изис-София", 1998, превод на Вера Гюлгелиева, ISBN 954-8602-09-01

- "Здрави и щастливи деца чрез терапията на д-р Бах с цветовете на растенията", Барбара Мацарела, изд. "Изток-Запад", София, 2003, ISBN 954-8945-73-8

- "Лекуване душата на човека", Любка Дочева, изд. "Изток-Запад", София, 2004, ISBN 954-321-018-7

- "Жените и терапията на д-р Бах с цветовете на растенията", Барбара Мацарела, изд. "Изток-Запад", София, 2005, ISBN 954-321-176-0

{ Ще допълня постепенно.. радвам се, че проявихте интерес към темата във фен страницата във Facebook - това, че следващите 40 дена ще пиша всеки ден за есенциите ще ми даде възможност да си преговоря нещата и ще е повод за интересни размисли - Бах есенциите и въобще терапията с есенции е необятен Океан.. }

Споделяне на статията в Twitter Споделяне на статията във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/library/bach-essences-ili-terapiya-s-cvetyata-na-eduard-bach-vyvedenie/

^