Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

Дългосрочно инвестиране и финансова астрология: пример с HP

7 ноември 2010, 10:19:30 | Категория: Бизнес астрология | Автор: Владимир Комаров

На един от курсовете, които посещавам в момента, този за EWT (Elliott's Wave Theory или също Elliott's Wave Principle; вълнова теория на Елиът) като допълнение към конвенционалния технически анализ, тази седмица стана дума за акциите на HP. Вчера имах малко свободно време и реших да хвърля един поглед върху историята на компанията в контекста на фондовата борса.

Oказа се, че вчера, 6 ноември, е и годишнина, защото HP се листва на NYSE от 6 ноември 1957 (HPQ).

Ще се придържам към колкото е възможно по-простички обяснения на астрологичната част, така че и не-астролози да схванат идеята (методологията на проучването), докато по отношение на техническия анализ и финансовите въпроси ще предположа, че няма нужда да обяснявам значението на използваните термини.

HP

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard или HP, която през 2002 се обедини с Compaq (оттам и абревиатурата HPQ, с която компанията се листва на NYSE) e една от включените в DJIA - Dow Jones Industrial Average, Google Finance, и дори и само поради тази причина си заслужава да се наблюдава внимателно. За 2009 компанията е записана под номер 9 в класацията Fortune 500, a през 2007, изпреварвайки IBM, е първата IT компания в историята, с годишен приход, надхвърлящ 100 милиарда $.

Основана е от Бил Хюлет и Дейв Пакард още през 1939. Стартирали са в гараж, с начален капитал от 538 $ (!), а за 2009 нетните приходи на корпорацията са 115 милиарда $ и гаражът много-много отдавна е заместен от центрове на компанията по цял свят. Не вярвам да има някой, който да не прави асоциация между HP и марка лаптопи или лазерни принтери, най-малкото.

Разбира се, всички знаем, че не винаги всичко е толкова хубаво и че всеки цикъл, било то в контекста на отделен човешки живот, или на цели корпорации, или пък държави, преминава през периоди на криза и изпитания. За нас като потенциални инвеститори има огромно значение да сме наясно кога е подходящия момент да инвестираме в акциите на дадена компания и кога е добре да излезем от пазара и да изчакаме по-добри времена. Нека да разгледаме финансовата история на HP от този ъгъл.

IT балонът, 1999-2000

Предполагам, че колегите от IT бранша помнят тези време, също като тези, които по това време вече са търгували или следяли фондовата борса. На графиката по-долу, взета от Google Finance, се вижда как в периода до към 2000 цената на акциите на HP (както и на много други IT компании по това време) расте, достигайки до незадминатия до момента исторически връх: 7 април 2000, 76.50 $.

След пукването на балона, до 2002, цената на акциите на HP пада близо 6-7 пъти (!), достигайки дъно на 4 октомври 2002, 11.45 $.

Цена на акциите на HP между 1995 и 2010, Google Finance

Очевидно е, че тези, които са се включили като инвеститори сравнително късно, купувайки акциите на цена, например, от 40-50 $ нагоре, с идеята, че този растеж ще продължи, са били неприятно изненадани след това, евентуално. Тези пък, които след пукването на балона са играли дългосрочно като `мечки` са имали възможност да спечелят от този крах.

Факторът "време"

Знаем, че както конвенционалният технически, така и вълновият анализ ни дават необходимия инструментариум за определяне на тренда и избор на позиция, меча или бича. Това, с което финансовата астрология може да се включи към този инструментариум е "факторът време", който е слабо място в техническия анализ.

От записките към курса за технически анализ на финансовите пазари, Home Traders, стр. 22:

"Времеви фактор: Факторът "време" е най-трудният за анализиране аспект на финансовите пазари. Затова този анализ се прилага само от много опитни анализатори. Конвенционалният технически анализ и Вълновият принцип разполагат с методика за определяне на вероятни таргет зони и на размера на отделните вълни. Но по отношение на това да се определи кога е вероятно цената да достигне до определено ниво, на практика няма анализ, който да дава надеждна система за прогнозиране."

Това не е съвсем вярно, защото Ган като трейдър е имал своите впечатляващи постижения точно по отношение на този фактор от анализа. Като изключим Ган от сметката, това, което ни остава са правила от рода на базираните на нивата на Фибоначи: например, това, че 3-тата импулсивна вълна много често е 1.618 спрямо 1-та и че когато този таргет бъде достигнат има вероятност да започне 4-та корективна вълна. Това обаче отново не ни дава конкретен времеви отрязък. Нека да видим с какво би могла да ни помогне финансовата астрология.

{ Очаквайте и част Втора.. }

Споделяне на статията в Twitter Споделяне на статията във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/library/dylgosrochno-investirane-finansova-astrologiya-hp/

^