Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

За връзката между астрологията и финансовите пазари

27 юли 2011, 11:18:52 | Категория: Бизнес астрология | Автор: Владимир Комаров

Buy, Sell, Buy, Sell :]

Source: http://goo.gl/yz0H8

Тази седмица ми зададоха няколко въпроса относно астрологията и връзката и с финансовите пазари. Тук можете да прочетете отговорите на тези, които касаят пряко темата, а всичко останало е достъпно в блога Social Mood на Цветелина Йорданова: Астрология и финанси.

Въпроси и отговори:

От кога датира интересът ти към астрологията?

От 1993-1994, тогава бях на 16-17 години. [ останалото в блога ]

Какво свързва финансовите пазари и астрологията?

ВРЕМЕТО е ключът.

[ Знаете, че ако царството на Времето си имаше Принцеса това щеше да е астрологията, нали? Ган не случайно многократно е подчертавал, че времето е от решаващо значение. ]

Животът на всеки финансов инструмент е промяна на цената с времето.

От друга страна един планетарен цикъл е феномен, който се разгъва също във времето. Особеност е, че движението тук е от 0° до 360°, докато цената се движи от 0 до ценови нива, които често са отвъд 360 единици.

Това, което трябва да се направи - ползвайки времето като обща скала - е да се намери начин, планетарното движение от 0° до 360° да бъде изразено в ценови нива, така че да бъде нанесено върху графиката на цената. Направено е и ще се върна към това малко по-късно.

Разбира се, въпросът е защо изобщо се налага да го правим?

Всеки астролог знае, че астрологичните цикли са като огромен космически часовник, който ОТРАЗЯВА ( не предизвиква ) какво се случва с обществото, промяната на социалните настроения и всички събития като СЛЕДСТВИЕ от това.

Всеки вълнов анализатор ( EWT ) и всеки запознат със социономиката знае, че промяната на цената на съответния финансов инструмент е функция на промяната на обществените настроения, в частност на инвеститорите и трейдърите, които стоят зад финансовите пазари.

Тъй като астрологичните цикли са изчислими, можем да ги ползваме като прогностичен елемент КОГА обществените настроения ще се променят и ако добавим и целия арсенал на техническия и вълновия анализ, за да изберем преференциален сценарий за посоката на промяната.. ето, това вече ни помага да имаме по-адекватен анализ на случващото се. И, евентуално, да бъдем успешни трейдъри. Казвам, евентуално, защото само добър анализ не е достатъчно условие.

"3. За много хора, движението на финансовите пазари е хаотично. До колко пазарите са поддават на прогнозиране?"

PSRL, Crude Oil

Графиката за петрола е от платформата на Trader.bg; върху нея допълнително са нанесени няколко планетарни линии на подкрепа и съпротива, PSRL - вижда се как Neptun PSRL "пази" върху при 115$ за барел от май 2011, а следващата и проекция на юг, 91$, все още не беше достигната; по това време цената тестваше Saturn PSRL.

Ако нещо се случва "по случайност" значи, че не е ясно коя е причината, която стои зад него. Което не значи, че такава няма. Когато една система изглежда "хаотична", очевидно говорим за наистина сложна система, чийто ред и модел не разпознаваме. Което не значи, че такива няма.

Изследователи на финансовите пазари като Ган и Елиът са отделили много години за наблюдение на последните и в крайна сметка са открили ред зад привидния хаос. Не мисля, че финансовите пазари имат хаотично движение, дори и при малкото опит, който имам към момента с материята. Ето един пример:

Без да навлизам в подробности, да кажем, че вече сме трансформирали положението на даден астрологичен сигнификатор в ценови нива. Нека да е Нептун, заради неговата връзка с финансов инструмент като петрола. Помните пролетта бума в цената на синьото злато ПОКРАЙ - уж заради, но по-точно е да се каже "заедно с" или покрай - проблемите в Близкия Изток. Чуваше се, че цената ще отиде до 120$, 130$, че и нагоре за барел. Но цената спря преди 115$ за барел - в Близкия Изток все още имаше и има проблеми - и след това за кратко време се върна до нива под 100$ за барел, като не задържа под 91$.

Oбяснението на финансовата астрология е, че положението на Нептун от май до юли, се трансформира в ( поне ) две ценови нива, едното, от които е 115$, а другото - 91$. Това са едни изчислими линии, едната от които играе ролята на съпротива за поскъпване, а другата - подкрепа срещу поевтиняването.

За разлика обаче от технически индикатори като пълзящите средни ( МА, moving averages ), които са функция на цената и като такива не могат да бъдат изчислени предварително, без налични ценови данни, тези планетарни линии на подкрепа и съпротива могат да бъдат изчислени назад в миналото и напред в бъдещето без проблем. Например, тази Neptun PSRL ( Planetary Support & Resistance Line of Neptun ) май 2012 ще се е преместила към 117$ и 93$ и ако цената на синьото злато по това време е някъде в този ценови канал това ще е полезна информация, която може да ни помогне да съзрем ред зад привидния хаос. 

"4. Би ли обяснил накратко какви са основните инструменти, с които боравиш, изготвяйки астрологичен анализ на финансовите инструменти." 

Единият инструмент, който изследвам в момента са тези PSRL, тъй като в много случаи се доказаха като ефективен прогностичен инструмент. За тях знам от автори като Jeanne Long и са дело - вероятно - на Ган.

Освен тях обаче астрологията има богат арсенал от различни прогностични елементи. Планетарни цикли - например, вижте цикъла Меркурий-Плутон и Слънце-Плутон в контекста на живота на златото; лунни фази; затъмнения и т.н. 

Има огромно поле за изследване.

[ Общо взето, каквото открия споделям във Facebook страницата "Финансова астрология и технически анализ" ]

"5. Разработил си собствен сайт. Какви възможности предлага той?"

[ Отново в блога Social Mood: Астрология и финанси ]

---

Искам да допълня нещо, което е свързано с астрологията, но е и лично. Въпреки това го споделям, защото е нещо, за което човек наистина си струва да се замисли:

Знаем, че когато прогресивният Марс сменя знака и/или дома човек много често сменя работата и като казвам работата имам предвид не просто да се премести от една фирма в друга, а да смени попрището; говоря за смяна на типа на работата.

Това е един от онези големи житейски цикли, защото на прогресивния Марс са му необходими повече от 30 години, за да премине от един в друг знак. Т.е това се случва един, два.. при някой може би три пъти за целия живот.

Моят е тръгнал от 5° Телец и едва, когато станах на 33 стигна до последния градус на знака; между 33-та и 35-та ми година ще смени и знака - ще влезе в Близнаци - и дома - от 7-ми в 8-ми. Сега съм на 34 и съм точно в средата на този преход. И какво се случва?

Занимавайки се с астрология още от ученическите си години едва преди година открих още едно от нейните лица: финансовата астрология. Аз, който нямам нищо общо с икономика и политика - и все още нямам, нито смятам да имам! - изведнъж се заинтересувах от финанси, финансови пазари и търгуване на акции, индекси, фючърси, валутни двойки ( Forex ). Започнах интензивно изучаване ( от април/май 2010 ) на конвенционален технически и вълнов  ( EWT, Elliott Wave Theory ) анализ на финансовите пазари; и като казвам "интензивно" имам предвид всекидневно, наистина интензивно, по-интензивно обучение дори от това за ветеринарна медицина в университета. Започнах и да търгувам с реална сметка ( август 2010 ); като, разбира се, не мога да се похваля с някакъв успех, но то и преди да минат едни поне 5 години е рано изобщо да говориш, че си търговец. Добавете към това астрологията, както и това, че съм програмист ( уеб разработчик ) и получавате едно изгряващо, оформящо се ново занимание, което вероятно е основа на бъдещата ми работа за следващите > 30 години ( докато прогресивният Марс пресича Близнаци и 8 дом в моя хороскоп ).

За тези, които не знаят Близнаци и техният управител Хермес-Меркурий са свързани с търговията, а 8 дом е свързан със сфери от живота като финансите, банковото дело и т.н.

Още един интересен щрих е, че този прогресивен Марс направи първия си съвпад с планета по пътя си, когато бях на 16. На 16 започнах да работя - първата ми работа беше продаване на книги на един от онези улични щандове, 90-те беше печеливш бизнес, работех лятната и зимната ваканция за съученик на майка. На 16 беше и срещата ми с астрологията и окултизма. Вероятно, защото съвпадът на прогресивния Марс е бил с Луната, която в моя хороскоп управлява 9 дом ( философия, религия, далечното, непознатото и т.н. ).

С други думи часовникът цъка и нещата се случват точно, когато трябва да се случат.

Но това, което е много по-важно от тези биографични бележки е следното:

За някои хора това звучи твърде фаталистично, но това е, защото не вземат предвид, че ние сме работили за това, нещата да се случват така и в точно тези периоди; ние сами сме изковали тази си съдба и сме се родили в определения момент и на съответното място, така че часовникът ( нашият хороскоп ) да отмерва адекватно етапите от живота ни и положението на стрелките му да съответства на това, което ни се случва.

Ролята на астрологията в нашия живот е именно да ни подскаже кога идва време за промяна и да ни помогне да я прегърнем. Като човек с акцент върху неподвижните знаци, муден и не особено ок с промяната.. искам да ви кажа, че е наистина добре съзнателно да правим усилие за посрещане на изискванията на нашата съдба. Иначе последната така или иначе ще ни наложи да извършим промяната, но по много по-болезнен начин.

От собствената си съдба не можем да избягаме. И има само два начина да я изживеем: или съзнателно следвайки пътеките, очертани в хороскопа.. да сме на точното място в точното време, и да се занимаваме с правилните неща; или несъзнателно, като реакция на съдбовни събития, беди и неприятни случки.

Ето ви пример(и):

Марс ( =инциденти ), 8 дом ( операции, може дори смърт ) - или ще се занимавате съзнателно с дейност, свързана с Марс и 8 дом, или?

Сатурн ( страхове ), 12 дом ( болници, хронични здравословни проблеми, психологически проблеми ) - или ще направите нещо, което съответства на транзитен Сатурн в 12 дом, като да започнете да посещавате психотерапевт, за да се справите с остатък от паническо разстройство, или?

Плутон ( трансформация, може дори и смърт ), 3 дом ( учене, но също братя и сестри, например ) - транзитният Плутон, разбира се, седи понякога десетилетия в един дом, но какво от това.. или ще продължите за този период да бъдете ученик.. нищо, че ученическите и университетските години са останали в миналото.. ученик, изследовател, писател, или? Не бихте искали транзитът да се прояви според другите значения на 3-ти дом, нали?

Помислете. Нищо, че е стряскащо, струва си да се помисли по тази линия.

И, разбира се, помислете дали не е време отново да се обадите на вашия астролог-консултант и да поговорите за това, къде са в момента стрелките на вашия кармичен часовник ;)

Споделяне на статията в Twitter Споделяне на статията във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/library/vryzkata-mejdu-astrologiyata-i-finansovite-pazari/

^