Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

WHAW 2010, част I: Хомеопатията - история с продължение

10 април 2010, 11:58:20 | Категория: Астрология и хомеопатия | Автор: Владимир Комаров

Както писах на 30 март в анонса за Световната седмица на хомеопатията - World Homeopathy Awareness Week 2010 - тази година искам да осъществя една своя идея, а именно: да споделя с по-широк кръг хора някои идеи за връзката между астрологията и хомеопатията. Ежегодно празнуваната от 10 до 16 април седмица на хомеопатията ми се струва добър момент за това. Първите публикации ще са въвеждащи: какво представлява хомеопатията, кой е Самуел Ханеман и какво е положението с хомеопатията днес, в България и по света; следващите ще са за връзката и с астрологията. Надявам се, че ще ви бъде интересно!

WHAW 2010, част I: Хомеопатията - история с продължение, 10.04
WHAW 2010, част II: Хомеопатичното интервю, 11.04
WHAW 2010, част III: Хомеопатия и медицина, 12.04
WHAW 2010, част IV: Хомеопатия и наука, 13.04
WHAW 2010, част V: Хомеопатията в България, 14.04
WHAW 2010, част VI: Simillimum - моят хомеопат, 15.04
WHAW 2010, част VII: Simillimum - всяко нещо с времето си, 16.04

Част I: Хомеопатията - история с продължение

Днес, 10 април, честваме 255 години от раждането на Самуел Ханеман (Samuel Hahnemann, 10.04.1755 - 02.07.1843, Wikipedia) - бащата на хомеопатията.

Samuel Hahnemann Monument, Scott Circle

Samuel Hahnemann Monument, Scott Circle, Scott Circle, Washington, D.C. Source: WikiMedia.

На снимката вляво е негов монумент, намиращ се във Вашингтон, САЩ. Тази интересна история обаче - за Ханеман и за хомеопатията - започва далече преди началото на XX век (монументът е от 1900), така че нека да я проследим накратко:

Кристиан Фридрих Самуел Ханеман (Christian Friedrich Samuel Hahnemann) е роден на 10 април 1755 в Мейсен (Meissen, Saxony). Баща му е бил художник и дизайнер на порцелан - той е човекът, който е заключвал сина си, оставяйки го с т.нар. "мисловни упражнения" - поставял е някаква задача на Самуел и той е трябвало да я разреши съвсем сам.

Очевидно момчето е било преждевременно развито. На 12 години, по молба на учителя, преподава гръцки на останалите ученици. Още като малък Самуел знае освен немски и гръцки, също и английски, френски, италиански и латински. По-късно към тях добавя арабски, сирийски, халдейски и иврит. Когато години след това се отказва от медицинската си практика, той работи и издържа семейството си като преводач. А преди това, университетското си образование по химия и медицина издържа също чрез преводи от английски на немски.

Ханеман завършва медицинското си образование в Лайпциг (University of Erlangen) на 10 август 1779 и скоро след това започва да публикува поредица от трудове по медицина и химия. През 1791, благодарение на изследванията си в областта на химията е приет за член на Академията на науките в Мейнс. Неговият "Аптекарски лексикон" по онова време е бил стандартен учебник, а той е избран от всички лекари в Германия да стандартизира немската Фармакопея.

С други думи, Ханеман е бил достатъчно добре познат на медицинската и научната общност по онова време. Животът му е бил изпълнен с много проблеми, но и интересни преживявания. Всичко това можете да прочетете в неговата биография от Томас Брадфорд (на английски), както и отделни фрагменти от този интересен живот са описани в книгите, които ще ви посоча (преведени и издадени на български):

Биография: "The Life and Letters of Dr Samuel Hahnemann", Thomas L. Bradford, M.D., HomeoInt;

Книги, заслужаващи си прочита, ако искате да се запознаете с хомеопатията:
- "Науката хомеопатия", Георгос Витулкас, "Анхира", 2000, ISBN 954-9882-063, 368 стр.;
- "Хомеопатия. Медицина на новото хилядолетие", Георгос Витулкас, "Анхира", 2001, ISBN 954-9882-11-X, 224 стр.;
- "Нов модел за здраве и болест", Георгос Витулкас, "Анхира", 2006, ISBN 954-8618-05-2, 232 стр.;
- "Хомеопатията - медицината, преодоляла средновековното мислене. Въведение за студенти и пациенти", д-р Тимъти Дули, "Офир", 2004, ISBN 954-8811-33-2, 128 стр.;

Георгос Витулкас, лауреат на алтернативната Нобелова награда за здраве за 1996 (International Academy of CLASSICAL HOMEOPATHY), има съществен принос за възобновяване на интереса към хомеопатията в "Западния" свят през втората половина на XX век. Книгите му са написани изключително достъпно, четат се с интерес и са особено полезни за хора, които тепърва навлизат в необятния свят на хомеопатията. "Науката хомеопатия" е своего рода учебник, който всеки, интересуващ се любителски или професионално от хомеопатия има в библиотеката си.

И така, нека да акцентираме върху един определен период от неговия живот. В определен момент Ханеман изоставя медицинската си практика:

 "За мен бе изключително мъчение да вървя в тъмнина винаги, когато трябва да лекувам болния и според една или друга хипотеза за болестите да предписвам вещества, които дължат своето място в Материя Медика на някакво произволно решение... Наскоро след като се ожених, изоставих медицинската си практика, за да не поемам повече риск да навредя и се залових със занимания по химия и литература."

По-късно, превеждайки Материя Медика на професор Кулен от Лондонския Университет, той е силно неудовлетворен от неговото твърдение, че лечебните свойства на хининовата кора (източник на известния днес хинин) спрямо маларията се дължат на горчивия и вкус. Ханеман решава да експериментира - като истински учен-емпирик - и взема няколко дози хининова кора. Резултатите от опита той описва така:

 "Експериментално вземах два пъти на ден по четири драхми от добрата Хина. В началото краката, върховете на пръстите ми и т.н. изстинаха. Станах отпуснат и сънлив, след това получих нетърпимо раздразнение, треперене, слабост във всички крайници. След това - пулсиране в главата, зачервяване на бузите и жажда - накратко, един след друг се появиха всичките симптоми, които обикновено са характерни за периодичната треска , макар и без странните ледени тръпки.

Накратко, дори онези симптоми, които се наблюдават редовно и са особено характерни, се появиха до един - притъпеност на ума, схващане на всички крайници и най-вече неприятното усещане за вцепененост някъде в надкостницата на всички кости в тялото. Тази криза продължаваше два или три часа всеки път и започваше отново, само ако повторех тази доза - иначе не. Спрях я и бях в добро здраве."

Този експеримент е повторен многократно в периода 1790-1796 и то не само от Ханеман, и не само с хининовата кора. По този начин се стига до формулирането на основния хомеопатичен закон, а именно: вещество, което води до поява на определени симптоми в здрав човек, лекува същите тези симптоми при болния. Това е принципът на подобието: Similia Similibus Curentur.

С други думи, ако вие сте относително здрав човек и също като Ханеман вземате хининова кора тя ще предизвика във вас "изкуствена болест", силно наподобяваща маларийната треска. Ако обаче сте болни от малария, същата тази "изкуствена болест" - по принципа на подобието - може да помогне на организма, на "жизнената сила", да се справи с маларията.

През 1796 Ханеман споменава за първи път в публикация за тези открития, а през 1810, 20 години след първия експеримент, хомеопатията е представена в стройна система от принципи, описани в "Органон на лечебното изкуство" (1810, The Organon of Rational Healing, 1st ed.). Органонът е преработван и допълван от Ханеман до последните години от живота му и има общо 6 издания, като последното, 6-то издание, е било публикувано десетилетия след смъртта му (1843), в началото на XX век.

През 1811 е публикувана и Materia Medica Pura - там са събрани и описани в детайли опитите от доказването на различни вещества; като под доказване в хомеопатията се разбира систематичното експериментиране с определена субстанция, за да се види какви симптоми предизвиква в относително здрави хора, така че да бъде създадена една адекватна картина на това хомеопатично лекарство. В днешната хомеопатична Materia Medica има описани вече няколко хиляди хомеопатични картини като за приготвянето на лекарствата се използват минерали, метали, растения, животни, болестни продукти (нозоди) и т.н.

В четвъртата част - "Хомеопатия и наука" - ще ви разкажа повече за начина на приготвяне на хомеопатичните лекарства и какво представляват в действителност.

Ханеман е имал, разбира се, ученици и последователи. Историята на хомеопатията разказва за приноса към развитието на хомеопатията на старите майстори Бьонингхаузен, Херинг, Кларк, Ален, Кент, Бьорике, Богер и съвременни хомеопати като Витулкас, Шер, Шолтън, Херску, Мърфи, Шанкаран и др. Класическата хомеопатия продължава да се развива от 1796 насам и това развитие няма да приключи скоро. Независимо от трудностите, които винаги са я преследвали, вкл. и борбата срещу нея в днешно време, смятам, че ще дойде ден - дори и да не е този век - и тя ще бъде призната за абсолютно равноправна терапевтична система, т.е алтернативна, самодостатъчна медицина, а не като комплементарна (допълнителна) дисциплина, помагаща на определени фармацевтични компании да вкарват още и още пари в хазните си.

Определението "класическа" е условно. Добавянето му към "хомеопатия" се налага, за да се прави разграничение между хомеопатията, дадена от Ханеман и развивана от учениците му, от една страна, и някои други методи, припознавани като "хомеопатични", за които ще спомена накратко в 5-та част: Хомеопатията в България.

Хороскопът на Ханеман

За да има все пак поне малко астрология дори и в публикациите на друга тема ще приложа и хороскопа на Ханеман. Изчислен е за 10 април 1755, Мейсен. Часът е неизвестен. Питър Морел ("Some notes about Hahnemann's Horoscope", Peter Morell, HomeoInt) казва, че работи с час 23:15 и това звучи като добра работна хипотеза, но подлежи на проверка в бъдеще, естествено.

Samuel Hahnemann, 10.04.1755

Хороскопът е изчислен със ZET 8 Lite (Free) на Анатолий Зайцев: кликнете за увеличаване

Заслужава си да се отбележи, че този Сатурн във 2 дом и Козирог на куспидата на 2 дом описва добре мизерията и бедността, която го е съпътствала през целия му живот. Фактът, че е човекът, изковал нова научна система в областта на лечението е добре описан, мисля, от опозицията по 3-9 дом, както и Северен Лунен възел в 9 дом в края на знака Дева. Асцендент Стрелец с управител Юпитер в 9 дом също се вписва добре в това, което знам от неговата биография. Забележителен е и този ретро-стационарен Меркурий близо до IC, в 3 дом (ако приемем, че това е поне приблизително точен час на раждане): Ханеман е бил полиглот и има издадени не една и две книги. Както казах, в бъдеще може да се свърши и тази добра работа: да се вземат най-важните събития от живота му (от посочената биография от Брадфорд) и да се направи една добра ректификация, за да имаме точен хороскоп на бащата на хомеопатията.

Следва

WHAW 2010, част II: Хомеопатичното интервю, 11.04
WHAW 2010, част III: Хомеопатия и медицина, 12.04
WHAW 2010, част IV: Хомеопатия и наука, 13.04
WHAW 2010, част V: Хомеопатията в България, 14.04
WHAW 2010, част VI: Simillimum - моят хомеопат, 15.04
WHAW 2010, част VII: Simillimum - всяко нещо с времето си, 16.04

Споделяне на статията в Twitter Споделяне на статията във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/library/whaw-2010-1-homeopatiyata-istoriya-s-prodyljenie/

^