Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

"Човешката и космическата мисъл", Рудолф Щайнер

7 март 2010, 10:34:11 | Категория: Списания и книги | Автор: Владимир Комаров

"Астрологията е велика наука, която ще достигне своя апогей в бъдещето.
За тази цел ще бъде нужна цялата антропософия, както и някои други неща."
д-р Рудолф Щайнер, 1861-1925

Преди години четох на руски един от лекционните цикли на Рудолф Щайнер, в който имаше доста идеи и указания за развиване на една по-одухотворена и с по-солидни основи астрология, в сравнение с тази, която е популярна и масово ползвана днес. Става дума за една малка книжка, която наскоро антропософското издателство "Даскалов" издаде и на български език: "Човешката и космическата мисъл".

В тези четири лекции става дума за връзката между Зодиакалните знаци и съответните мирогледи: Овен - идеализъм; Телец - рационализъм; Близнаци - математизъм; [..] Дева - феноменализъм; и т.н. Това са 12 различни светогледа, които обаче са абсолютно равноправни! Задълбоченото изучаване на астрологията носи едно по-добро разбиране на уникалността на отделния човек и основа за по-голяма толерантност към различията между отделните светогледи и изповядващите ги хора; с помощта на антропософията пък тези основи могат да бъдат укрепени в още по-голяма степен.

След разглеждането на тези 12 равноправни светогледи идва ред на душевните нюанси (душевни нагласи), давани от 7 планети на септенера: например, Венера и връзката и с мистиката; Марс и волунтаризмът (идва от воля), Юпитер и логизмът, Сатурн и гнозисът. Лекциите съдържат примери и са източник на много идеи и повод за размисъл, подобно на всеки друг антропософски труд.

Човешката и космическата мисъл, Рудолф Щайнер

Der menschliche und der kosmische Gedanke, Rudolf Steiner - четири лекции, изнесени в Берлин от 20.01 до 23.01.1914 по време на второто Общо събрание на Антропософското общество, том 151 (от 354) от Събраните съчинения; Антропософско издателство "Даскалов", 2009, Стара Загора, ISBN 978-954-495-060-6, 101 странициЧовешката и космическата мисъл, Рудолф Щайнер

ПЪРВА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 20.01.1914:
Преходът от абстрактно към подвижно мислене като преход от Духовете на Формата към Духовете на Движението

ВТОРА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 21.01.1914:
Възможността за разглеждане на света от дванадесет различни гледни точки, чрез дванадесет равноправни мирогледи

ТРЕТА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 22.01.1914:
Отношенията на седемте мирогледни нагласи (планети) към дванадесетте мирогледи (Зодиак). Троичният душевен тон на мирогледите (Слънце, Луна и Земя). Особеното място на антропоморфизма (Земя)

ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ, Берлин, 23.01.1914:
Мястото на човека в духовния Космос от гледна точка на спиритуалната астрология. Човекът като мисъл на Йерархиите

По отношение на подчертаните от мен с курсив думи: Духовете на Формата и на Движението, както и сборното понятие "Йерархии" са ключови антропософски понятия - сигурен съм, че в незапознати с антропософското учение хора те предизвикват какви ли не асоциации и чувства, но точното им значение е достъпно в основополагащи антропософски трудове като, например,  "Въведение в Тайната наука" (GA 13, 1910); т.е не съдете за тях прибързано, ако не сте запознати с антропософията. Думата "спиритуална" означава духовно ориентирана, но няма отношение към спиритизма (викане и контактуване с Духове).
Отбележете също, че говорим за дванадесет РАВНОПРАВНИ светогледи.

"И така, Вие виждате [..], че правилен е не само един мироглед, а оправдани са 12 + 7 = 19 + 3 = 22 + 1 = 23 мирогледа. Ние имаме 23 оправдани, основателни мирогледа. А всичко друго може да възникне чрез това, че съответните планети кръжат през 12-те знака на духовния Зодиак." (стр. 80)

Рудолф Щайнер и антропософията

Рудолф Щайнер, Rudolf Steiner, 1916

Нa 25.02 се навършиха 149 години (1861) от раждането на д-р Рудолф Щайнер. На 30.03 ще се навършат 85 години (1925) от смъртта му. Творчеството и постиженията на този уникален човек е все още слабо познато в България, за съжаление. От всичките 354 тома Събрани съчинения (в това число 28 основни труда и лекционни цикли с над 6 000 лекции, изнесени от него в периода 1902-1924) на български засега са публично достъпни (издадени) едва 45, от 1992 насам.

За съжаление, твърде много хора или не си представят нищо, когато чуят името Рудолф Щайнер или пък думата антропософия; или пък наслагват върху нея представи от други окултни, философски или религиозни течения, с които имат връзка: например, учението на Петър Дънов, на Карлос Кастанеда, теософията и какви ли не разновидности на източния окултизъм, догматичното т.нар. православно християнство, и какво ли още не. По този начин - просто потърсете в Мрежата информация, ако искате - се създава един тотално сбъркан микс от какви ли не съждения / твърдения по отношение  на антропософията и на Рудолф Щайнер, пръснати тук и там.

В опит да внеса малко организация в този злотворен хаос искам да ви кажа, че адекватно да съди за антропософията и Рудолф Щайнер може само този, който сериозно и задълбочено е отделил поне година или две от живота си за детайлно изучаване на минимум тези четири основополагащи антропософски труда:

- "Философия на свободата. Основни принципи на един модерен светоглед", GA 4, 1894; издадена от антропософско издателство "Димо Даскалов", Стара Загора през 1993 (философските основи, теория на познанието)
- "Теософия. Въведение в свръхсетивното познание на света", GA 9, 1904; "Даскалов", 1995
- "Как се постигат познания за висшите светове", GA 10, 1904-1905; "Даскалов", 1994 (методология на познанието)
- "Въведение в Тайната наука", GA 13, 1910; "Даскалов", 1993 (резултатът - едно изключително дълбоко разбиране за устройството на света и човека)

Книгите бяха преиздавани няколко пъти през последните 15 години, а освен това са достъпни публично в библиотеката в официалния сайт на Антропософско общество, България. Там можете да научите повече за това кой е Рудолф Щайнер и какво представлява антропософията. Когато му дойде времето тук ще има достатъчно материали по темата.

Държа да изясня позицията, от която пиша тези редове и стоя зад антропософията: запознат съм с нея от пролетта на 1994; имам връзка с антропософския кръг в България от Великден 1995; член съм на Антропософското общество от 1998; последните години съм малко встрани от живота и дейността на антропософската общност, но отношението ми към Рудолф Щайнер си е все така като към титан на мисълта, и към антропософията като учение и начин на живот, който осмисля и дава посока на последния.

Антропософия и астрология

Като учение, което показва как е създаден светът - от духовна гледна точка - и какво представлява човекът - като духовно Същество, чието битие не е ограничено от раждането и смъртта - и се простира далеч отвъд животът на Земята.. антропософията дава на астрологията точно това, от което тя има нужда: отговор на въпроса "Защо?". Астрологията е емпирично базирано познание, т.е нещо, което е натрупано през вековете и хилядолетията чрез наблюдение (опит). Че това, което дава като методология за интерпретиране на рождения хороскоп, например, работи - съмнение нямам и не съм имал. Че не ми отговаря обаче на въпроси от рода на "Е защо Сатурн значи точно това?", "Защо пък квадратурата да е напрегнат аспект?", "Защо описанието на Скорпиона е точно такова?", и т.н. - това също ми е ясно отдавна. Всеки може да ползва астрологията, за да разбере даден човек по-добре, или да прогнозира събития в неговия живот, и това е ок. Работи си перфектно. Когато обаче имаш вопиюща нужда от това да разбереш какво в крайна сметка се крие зад астрологията - тогава трябва да престъпиш отвъд нея.

Рудолф Щайнер е давал много детайлни отговори. Обикновено се счита, че "духовността" е нещо, което витае някъде около облаците, което не е ориентирано към ежедневния ни живот и изисква в някаква степен оттегляне от последния (асоциален елемент). В антропософското разбиране за нещата "духовността" определено не е такава! Антропософията е дала на света такива "материални" плодове като Валдорфската педагогика, биодинамичното земеделие, антропософски ориентираната медицина, принос в изкуството, принос към архитектурата, и т.н. За съжаление явно не са били много хората в тогавашния антропософски кръг, които да са се интересували сериозно и от астрология. Съответно: няма въпроси, няма отговори. Все пак има разхвърляни по различни лекционни цикли идеи и бележки; имаме също творчеството на други антропософи като Вили О. Зухер (астрософия) и Робърт Пауъл (херметична астрология), които представят по един вдъхновяващ начин какво може да се роди от бракосъчетанието между антропософията и астрологията. Ще се постарая постепенно да ви представя всичко това на страниците на сайта.

Йохан Волфганг фон Гьоте (1749-1832)

Гьоте, 28.08.1749, 12:01 GMT, Франкфурт на Майн

Хороскопът е изчислен със ZET 8 Lite (Free) на Анатолий Зайцев: кликнете за увеличаване

Гьоте, познат като автор на "Фауст" и "Вилхелм Майстер" е бил освен поет, също и учен. Негова е концепцията за пра-растението и учението за метаморфозата на растенията и животните. Това обаче е нещо, вървящо по различен път от този на съвременната материалистична наука. Гьоте е имал един особен поглед върху света; можел е да вижда - говоря не за дарба, а за целенасочено изработване на способност, следвайки определена методология - отвъд сетивните ограничения, по определен начин. Тук е не само идеята за пра-растението и онзи ключов разговор между него и Шилер около 1794/6 (забравил съм вече точната година), но и такива интересни факти като този:

Когато е тръгвал на разходка, поглеждал е към ясното, слънчево небе и е казвал на придружаващия го човек: вземете чадър, защото след половин час ще вали. И е бил прав, въпреки че е изглеждало странно.

Тайната на този тип познание е свързана с феноменологията: вие разглеждате един феномен, следващия и по-следващия.. всеки феномен се ражда от стоящите зад него духовни, движещи сили.. до чието разбиране стигате именно чрез феноменологичното наблюдение на света, съчетано с една много силна интуиция.

Това е пример как може да се разбира казаното от Рудолф Щайнер в коментирания лекционен цикъл: той свързва Девата - Слънчевия знак на Гьоте - с феноменализма като светоглед; Рибите с психизма и Скорпиона с динамизма - това са съответно Лунния и изгряващия знак на Гьоте (т.е Слънце, Луна, Земя/Асцендент). Който познава поне малко тази страна от неговия живот - посветената на естествената наука - знае, че нещата тук си пасват перфектно.

Плутон пък,  управителят на Асцендента, в първи дом описва ясно и точно неговото трудно раждане (бил е почти мъртво родено бебе, както е описано от него в началото на автобиографията му "Моят жизнен път"). Това беше поздрав за класическата астрология ;]

Споделяне на новината в Twitter Споделяне на новината във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/news/choveshkata-i-kosmicheskata-misyl-rudolf-steiner/

^