Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

ELIANT - Приложна антропософия - За един по-добър свят

6 май 2010, 16:18:52 | Категория: Събития | Автор: Владимир Комаров

Second Goetheanum

Вторият Гьотеанум (Second Goetheanum, 1928), Дорнах, Швейцария

Антропософия. Д-р Рудолф Щайнер

Трудно е да отговориш кратко и ясно какво представлява антропософията. Трудно е да опишеш кой точно е бил Рудолф Щайнер (Rudolf Steiner, 1861-1925).

Рудолф Щайнер, Rudolf Steiner, 1861-1925

Трудно е, защото: ако използвам "духовно" повечето хората веднага го асоциират с "отвлечено, несвързано с ежедневието ни"; ако кажа "Карма и прераждане" - асоциацията веднага е с неща като "фатализъм" или "будизъм", или "Алена и нейните дрънканици за кармичните забрани" (като за сайт за астрология това пасва, нали); ако използвам "окултизъм" - вероятно повечето ще се сетят за "йога" или всякакви анахронични "източни" учения; "ясновидец" - още по-лошо, представям си как в съзнанието ви изплуват образи на кристални топки и такива разни щуротии; "посветен" - за колко от вас тази дума съответства на пълносъдържателно, зашеметяващо дълбоко понятие?

Не обобщавам, не преувеличавам, знам, че при добро желание всеки може да бъде добре осведомен; просто не забравям, че живеем във век на информационен бум и че е наистина трудно да бъде пресята качествената информация.

Не пропагандирам. Когато бях в началото, през 1994, в 9 клас в училище, исках да споделя с целия свят покъртителната всеобхватност на антропософския светоглед; исках всички да узнаят за великото дело на Рудолф Щайнер. Тогава все още нямаше интернет, антропософското издателство "Даскалов" беше издало само 3-4 книги; едва 1995 се запознах с други хора от антропософското движение, бяха едни по-различни години.

Пропaгандата не работи. Поне не и за такъв тип неща. И дразни. Мен ме дразни жестоко. Сигурен съм, че вероятно и теб също. Нормално е. Ние всички имаме свой път в живота и не искаме да бъдем насилвани да го извървим по-бързо или по-странични пътечки. Много "духовни" хора пропагандират техните учения и вярвания, а това не е конструктивно, най-малкото, защото отдавна вярата и светогледа са си лична работа, а не на църквата, гуруто или някой друг авторитет. Особено пък и като астролог съм абсолютно наясно, че животът ни е цикличен и че за някои - ако изобщо това е записано в тяхната съдбовна пътечка за този живот - срещата с "духовното" идва на 16, но за други ще се случи на 76 (дали ще е антропософията, дали ще е друго течение, това няма значение).

Т.е трябва да си готов да чакаш и да отговориш на въпросите на тези, които търсят знание едва, когато те имат способността съзнателно да конструират въпрос, който разбират и задават с ясна цел. Това е златно правило не само за антропософията и "духовното", но и за астрологията, психологията и т.н.

Помня как преди години - пет години след като се запознахме и много след като те бяха наясно кой съм и с какво се занимавам, и какъв тип светоглед имам - една приятелска двойка, докато бъбрехме на вечеря у тях, започна да ме разпитва. Никога преди това не сме говорили за антропософията и за Рудолф Щайнер. Но когато времето дойде, въпросите бяха адекватни и отговорите им бяха от полза, мисля.

Затова, споделяйки с вас в сайта за тази петиция на ELIANT не искам да смятате, че това е пропаганда, спокойно можете просто да пасувате. По-скоро искам да ви кажа как антропософията е практически въвлечена от вече почти 100 години в нашето ежедневие.

ELIANT - петицията

Има поне три клона на антропософското дърво на познанието, които дават изключително ценни и способни да нахранят гладните души плодове:

Биодинамичното земеделие

Говорим за екологично чисти продукти (биопродукти със сертификат Demeter), които са ни крайно необходими в свят, в който се тъпчем с всякакви боклуци (и ни тъпчат без нашето знание и позволение също) и после се чудим защо медицината уж напредва, а ние сме все по-болни и по-болни - помислете си само за бума на ракови заболявания, който е тясно свързан със замърсяването на много нива на нашия живот и за това, че "ние сме това, което ядем". Преди две седмици бях на семинар на проф. Кулкарни от Индия за хомеопатично лечение на раковите заболявания и трябва да ви кажа, че ситуацията днес клони отдавна към неконтролируем хаос. Нещо трябва да се направи по въпроса и една малка стъпка е да опитаме животът ни да бъде по-чист.

Преди години гледах един много хубав филм, който представяше на какво точно е способно биодинамичното земеделие - в сърцето на Австралия, в пустошта, за няколко години с този чист, екологичен метод израсна оазис! Бих искал да вярвам, че ще продължаваме - независимо от продажните ни политици - да извоюваме малки победи като тази срещу ГМО наскоро (генно-модифицирани организми) и когато след десетилетие-две бъдем там, където е сега модерният свят, току виж и в България има разгърната и дала плодове биодинамична инициатива.

Това е също един начин да общуваме конструктивно и интимно със Земята и природата, и да отдадем дължимото на всички онези незрими духовни помощници, творящи прекрасния свят около нас и които - за съжаление - съвременният човек познава само като сиви, мъртви думи от приказките на отминалите векове - гноми, ундини, силфи, саламандри. Погледнете небето или цъфналите дръвчета - красиви са, нали? Знаете ли кой ги създава? А прави ли ви впечатление колко много природни катаклизми - урагани, земетресения, вулкани - ни се насъбраха напоследък? Знаете ли защо?

Валдорфска педагодика

Децата са най-прекрасното нещо на този свят. И са бъдещето на този свят. Вярно ли е? А ако на 10-11-12-13 години за идол това дете има, например, Азис или пък вече иска да си сложи силикон като еди коя си чалга певица.. или си измислете каквато искате глупост от съвременния живот.. е, какво бъдеще ни чака?

Валдорфската педагогика (Waldorf Education или Steiner Schools) е приноса на антропософията в областта на възпитанието и обучението. Тук трябва да включим също и лечебната педагогика и социалната терапия. И тя работи. За съжаление, България е една от страните, където все още няма валдорфски училища; има добри инициативи, има определени резултати, но като цяло ние вървим със солидно закъснение зад останалия свят.

Родителите могат да се заинтересоват и сами да потърсят повече информация. Гуглирайте.

Антропософски ориентирана медицина

Антропософски ориентираната медицина е официално приета от ЕС терапевтична система (1992). Тя се ражда с делото на д-р Рудолф Щайнер и д-р Ита Вегман (началото на 30-те години на XX век) и след това израства с работата на антропософите след тях. Търговски марки като Weleda и Wala, антропософската фармацевтика и козметика също - всичко това е тук, на този клон. Iscador - противораковото лекарство, приготвяно от бял имел (Viscum album) също е тук. Лекарствата са динамизирани (потенцирани) продукти, подобно на хомеопатичните, така че всичко, което е валидно за хомеопатичните лекарства като липса на токсичност, екологично чисти методи за приготвяне на лекарствата, и т.н., е вярно и за антропософските лекарства.

Антропософски ориентираната медицина не е хомеопатия. Принципите са различни. Най-малкото хомеопатията е алтернативна медицина, а антропософски ориентираната е основана като комплеметарна или допълваща терапия. Така или иначе те имат един и същ враг в лицето на "ограничения ум", съчетан с "безмилостния бизнес за милиарди" на фармацията; или с други думи имат доста общи неща.

Тук също, ако ви интересува можете да проверите за повече информация.

Какво е общото с астрологията?

Или защо този пост се появява в сайт за астрология?

Не е защото съм член на Антропософското общество. Няма и директна връзка. Поне не и видима на пръв поглед. Но всички те, с които съм професионално и сериозно ангажиран - антропософия, астрология, хомеопатия - изпитват едни и същи затруднения в свят, доминиран от материалистичния светоглед. Ако смятате, че живеете еднократно; че отвъд раждането и смъртта няма нищо; ако мнението ви за Бог, Йерархиите от духовни Същества над човека и за съществуването на необятен духовен свят, на който ние всички сме поданици е, че това са глупости на търкалета.. вие никога няма да разберете добре нито една от трите науки. И загубата ще е за вас, както и за тези, за чието формиране в светогледно отношение сте пряко или косвено отговорни.

В този контект всяка информация и инициатива, която може да помогне за разширяване на съзнанието и приемане от по-голям кръг хора на някоя от трите, работи и за останалите. Това е моята гледна точка.

И изхождайки от тази гледна точка..

Искам да споделя за една инициатива на ELIANT - European Alliance of Initiatives for Applied Anthroposophy, или Европейки алианс за инициативите на приложната антропософия.

PDF брошура - 800 Kb

Целта на инициативата е да бъдат събрани 1 000 000 (един милион) подписа от граждани на Европейския съюз, до средата на юни 2010.

Това евентуално ще отвори път за изготвяне на директиви, които да осигурят правното съществуване на тези инициативи в страните от Европейския съюз. Това е от съществено значение за страни като нашата, които имат известна склонност да се променят "директивно" и може да осигури правни форми за развитието на нови възможности в страната ни, особено в областта на образованието и биоземеделието.

« PDF брошура (800 Kb), английски

Към момента - гледайки сайта на ELIANT - виждам, че към 3 май са събрани малко повече от 940 000 подписа, т.е има(ме) около месец, за да съберем оставащите 60 000 (шестдесет хиляди) подписа. Не е невъзможно..

Когато преди няколко часа започнах да пиша статията моят глас беше записан като 1.053.055 - в момента виждам 1.053.084.

Та това е общо взето. Ако смятате, че искате да сте част от тази инициатива, можете да се включите в петицията: иска се единствено да посочите имена, град и държава (за да се броят тези, които са в ЕС) и актуален имейл адрес. На него ще получите съобщение с линк, на който да кликнете, за да потвърдите гласа си.

ELIANT Facebook страница: www.facebook.com/pages/Action-ELIANT/109337705765773.

P.S. 07.05.2010: получих отговор от project manager-а на Action ELIANT Thomas Göing с прикачена към него брошура на български: PDF брошура (160 Kb), български.

Споделяне на новината в Twitter Споделяне на новината във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/news/eliant-applied-anthroposophy-za-edin-po-dobyr-svyat/

^