Vladimir Komarov: Site | Blog | Photo Blog | Books Vladimir Komarov Projects: MyAstroData | MyAstroData Network | MyAstroData Finance | ArtGround | Lora Georgieva

"Моят жизнен път" - автобиографията на д-р Рудолф Щайнер

27 февруари 2012, 10:57:13 | Категория: Списания и книги | Автор: Владимир Комаров

"Астрологията е велика наука, която ще достигне своя апогей в бъдещето.
За тази цел ще бъде нужна цялата антропософия, както и някои други неща."
д-р Рудолф Щайнер, 1861-1925

 

Преди 2 години написах една статия, посветена на д-р Рудолф Щайнер, антропософията и като допълнение за връзката между последната и астрологията: "Човешката и космическата мисъл", Рудолф Щайнер. Днес, когато антропософската общност по света отбелязва 151 години от раждането на Рудолф Щайнер ( 25/27.02.1861 - 30.03.1925 ) бих повторил същото без колебание. Така че бих искал да ви пожелая приятно (пре)прочитане на този материал и да добавя нещо ново и вълнуващо, свързано с друга книга на д-р Щайнер: неговата автобиография "Моят жизнен път".

Rudolf Steiner, 1861-1925

Rudolf Steiner, 25/27.02.1861 - 30.03.1925

Зародила се е една прекрасна инициатива на Издателско Ателие "Аб" да издаде автобиографията на Щайнер. Лично аз искам да прочета тази книга от повече от десет години, но никаквият ми немски и не дотам добрият английски не са ми позволили на този етап да го сторя. Сега обаче има възможност да прочетем тази Щайнерова творба на родния ни език.

Причината да споделя инициативата е, че по мое мнение конкретно тази книга ще представялва интерес и за хора, които нямат  и няма нужда и да имат нещо общо с антропософията.

Миналата година ELLIANT ( вж. ELIANT - Приложна антропософия - За един по-добър свят ) събраха повече от милион гласа в подкрепа от граждани на ЕС, т.е има поне един милион въплътени днес души, които най-малкото са чували за Щайнер и за антропософията, а една част от тях ползват плодовете от практично-ориентираните инициативи на последната, като Валдорфската педадогика, биодинамичното земеделие, антропософски ориентираната медицина и т.н. Но каква част от тях наистина познава антропософията и делото на Щайнер е друг въпрос. Мисля, че познаването по един по-личен и интимен начин кой е бил Рудолф Щайнер и какъв човек е бил, вероятно ще помогне на повече хора по света днес да се докоснат до това необятно творчество, дълбочината и проникновението, което струи от лекциите и книгите му и до плодовете на антропософията в ежедневието им.

Инициативата разчита да се съберат поне 100-на души, които биха искали да закупят книгата - т.е старият, разумен и работещ абонаментен принцип. Ако се съберат от ИА "Аб" могат да издадат книгата още тази година, вероятно до няколко месеца. Обемът е около 500 страници и цената на бройка ще е вероятно 16 лв. По мое мнение повече от нормална и достъпна цена за такъв тип литература.

Тези, които имат желание и искат да се включат нека просто да ми пишат имейл за потвърждение: Контакти.

В допълнение искам да ви покажа за какво става дума -- това е откъс от автобиографията, глава VI, предоставен любезно от издателя. В него са очертани основите на бъдещата Валдорфска педагогика, възникнали чрез посвещаването на Рудолф Щайнер на възпитанието на едно дете с хидроцефалия. И за тези, които нямат проблем с английския - едно вдъхновяващо видео за предизвикателството на Рудолф Щайнер към всички нас, наследниците на неговото дело и творчество:

 

МОЯТ ЖИЗНЕН ПЪТ, РУДОЛФ ЩАЙНЕР, ГЛАВА VI

"В педагогическата сфера съдбата ми възложи една специална задача. Бях препоръчан за възпитател в едно семейство, в което имаше четири момчета. На три от тях трябваше да преподавам само подготвителни уроци за основното училище, а после да им помагам да си готвят уроците в средното училище. Четвъртото, което беше на около десет години, отначало ми беше поверено за цялостно възпитание. То беше проблемното дете за родителите, особено за майката. Когато влязох в тяхната къща, то едва беше усвоило най-началните елементи на четенето, писането и смятането. Смятаха го за изостанало във физическото и умственото си развитие в толкова голяма степен, че в семейството се съмняваха изобщо в способността му да учи. Мисленето му беше бавно и мудно. Дори и минималното умствено напрежение му причиняваше главоболие, понижаване на жизнените функции, пребледняване, будещо тревога психическо поведение.

Когато се запознах с детето, си изградих преценка, че едно възпитание, подходящо за този физически и психически организъм, би трябвало да събуди спящите му способности и направих на родителите предложението да ми възложат неговото възпитание. Майката на момчето прие с доверие моето предложение и така можах да си поставя тази особена педагогическа задача.

Трябваше да намеря достъп до една душа, която отначало се намираше в едно съноподобно състояние и която постепенно трябваше да бъде доведена дотам да овладее телесните си прояви. В известна степен душата трябваше да бъде внедрена в тялото. Бях изпълнен с вярата, че момчето наистина има скрити, даже много големи умствени способности. Това превърна задачата ми в дълбоко удовлетворяваща. Скоро можах да накарам детето да изпитва към мен нежна привързаност. Този факт постигна това, че простото общуване с него започна да пробужда спящите му умствени способности. За преподаването трябваше да измислям специални методи. Всеки четвърт час, който превишаваше определеното време, предвидено за учебното занятие, водеше до влошаване на здравословното му състояние. Към някои от учебните предмети момчето можеше едва с много трудности да намери някакво отношение.

Тази възпитателна задача бе за мен богат извор на учене. Чрез практиката на преподаване, която трябваше да прилагам, придобивах поглед върху взаимовръзката между умствено-душевното и телесното в човека. Чрез нея осъществих същинското си изучаване на физиология и психология. Осъзнах, че възпитанието и преподаването трябва да се превърнат в изкуство, което да води основата си от действителното познаване на човека. Трябваше внимателно да следвам един икономически принцип. Често се налагаше за половин час учебно занятие да се подготвям цели два часа, за да представя учебния материал така, че след това да мога във възможно най-кратко време и с възможно най-малко напрягане на духовните и физическите сили на момчето да постигна един максимум на способността му за постижения. Последователността на учебните предмети трябваше да бъде грижливо премислена и целият дневен режим да се направи по подходящия начин. Бях удовлетворен, че в течение на две години момчето навакса материала от основното училище и можа да издържи зрелостния изпит в гимназията. Също и здравословното му състояние значително се подобри. Съществуващата хидроцефалия бе обхваната в силен регрес. Можах да направя на родителите предложението да изпратят момчето в общественото училище. Струваше ми се необходимо то да осъществи житейското си развитие в компанията на други момчета. Останах като възпитател в семейството много години и се посветих по-специално на това момче, което винаги беше ръководено да тръгне по своя път в училището така, че домашните му дейности да продължат да бъдат извършвани в духа, в който бяха започнали. Там имах повод да усъвършенствам по гореспоменатия начин знанията си по гръцки и по латински, тъй като трябваше да помагам на това и на още едно момче в семейството да си готвят уроците в гимназиалното им образование.

Трябва да благодаря на съдбата за това, че ме беше поставила в такава житейска ситуация. Защото чрез нея придобих по един жив начин познание за човешката същност, за което вярвам, че нямаше да може да бъде придобито от мен толкова живо по друг начин. Също и в семейството ме приемаха по необикновено мил начин. С него започнахме да живеем един красив съвместен живот. Бащата на момчето работеше като агент на индийски и американски памук. Можах да придобия представа за хода на този вид търговия и за много неща, свързани с нея. Чрез това също научих много. Имах вътрешен поглед върху начина на ръководене на един изключително интересен бранш на вносната търговия, можех да наблюдавам контактите между търговските партньори и преплитането на различни търговски и промишлени дейности.

Моят повереник можа да бъде преведен през гимназията. Останах до него чак до предпоследната година от нея. Тогава за мен той беше напреднал дотолкова, че вече не се нуждаеше от мен. След завършване на гимназията той отиде в медицинския факултет, стана лекар и като такъв стана жертва във световната война. Майка му, която благодарение на заниманията ми със сина й се беше превърнала в моя вярна приятелка и която беше привързана към това проблемно дете с най-съкровена любов, почина съвсем скоро след него. Баща му беше вече напуснал земята по-рано."

 

 

The CHALLENGE of RUDOLF STEINER: a documentary film by acclaimed film-maker Jonathan Stedall: rudolfsteinerfilm.squarespace.com

The Challenge of Rudolf Steiner - Trailer from Jonathan Stedall on Vimeo

For those fortunate enough to encounter them, the unique insights and research of Rudolf Steiner into subjects such as education, medicine and agriculture have long been a source of wonder and inspiration. Since his death in 1925, Steiner’s vision has grown in both relevance and urgency, yet there are many people still unaware of his life and work. The Challenge of Rudolf Steiner, from the British film-maker Jonathan Stedall, aims to take the story to a wider audience.

 

Споделяне на новината в Twitter Споделяне на новината във Facebook За да не изпуснете новина: Email и RSS абонаменти

Етикети:

Всички права запазени, www.myastrodata.com © 2008-2019
Препубликуването на статиите в онлайн или печатна медия е позволено само след изрично писмено съгласие от страна на администратора на сайта, Владимир Комаров, и от страна на автора на статията, в случаите, когато статията е на гост-автор! Свободно можете да използвате фрагменти от статията под формата на цитати при условие, че цитатът е уместен и не променя смисъла на написаното, както и ако поставите директен линк към тази статия под или над цитата, задължително (използвайте permalink). Всеки линк от Ваша страна се приема като знак на добра воля в помощ за популяризирането на сериозната астрология и Ви връща моята сърдечна благодарност! Всички въпроси по темата отнасяйте директно към администратора на сайта.

Permalink: http://www.myastrodata.com/news/moyat-jiznen-pyt-avtobiografiyata-dr-rudolf-steiner/

^